Veelgestelde vragen voor uitzendkrachten

Moet ik horeca ervaring hebben om bij Match Nederland te mogen werken?

We gaan ervanuit dat als je wilt werken in de horeca je ook affiniteit met de branche hebt. Iemand die niks met auto’s heeft solliciteert toch ook niet bij een garage? Gastvrij, sociaal en een goeie babbel, zijn dus ongetwijfeld skills waarover je beschikt als je bij ons wilt solliciteren. Basisetiketten opsommen, bier tappen en met borden of een dienblad lopen, hoef je nog niet te kunnen. Dat leren wij je. Tijdens een opdrachten in spelvorm en een korte praktijkopleiding die we in house geven.

Wat verdien ik met horecawerk via Match Nederland?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren, die vastgelegd zijn in de horeca-CAO. Bijvoorbeeld: leeftijd, ervaring en het type werk. De horeca-CAO maakt onderscheid tussen verschillende functiegroepen met bijpassende loonschalen. Hou er wel rekening mee dat een loonschaal geen concreet bedrag is, maar een ‘loongebouw’ met een basis-, minimum- en een maximumloon. Ben je jonger dan 22 jaar, krijg je een percentage van het basisloon. We kunnen je wel alvast zeggen dat Match Nederland binnen de horeca-CAO altijd flink boven het minimumloon betaalt. Daarnaast heb je een eventuele loonsverhoging zelf in de hand.

Hoe vaak en hoelang heb ik pauze?

Zodra je studentenwerk in de horeca gaat doen via Match Nederland plaatsen wij je bij een horecaonderneming. Wij zijn dan je aanspreekpunt als het gaat om roosterzaken, en uitbetaling en uiteraard zien we erop toe of jij netjes volgens alle voorwaarden wordt behandeld. On the job is de manager op locatie degene die bepaalt wanneer en hoe vaak jij pauze hebt. Los van de horeca-cao is wettelijk bepaald dat je bij 5,5 uur werken, recht hebt op een halfuur pauze. De werkgever is dus verplicht je dit halfuur pauze te geven. Maar in de horeca kan het op een bepaald moment natuurlijk even heel druk zijn. Dus wanneer je pauze krijgt, hangt ook een beetje van de drukte af. Pauzes worden niet uitbetaald.

Kan ik samen met mijn vriend(in) in de horeca werken?

Is op een festival werken je droom? Dan kun je je samen met je vriend of vriendin opgeven. We doen dan ons best om jullie samen in te delen, maar kunnen natuurlijk geen garanties geven. Wil je in de horeca werken, dan kunnen jullie je natuurlijk ook tegelijk inschrijven bij Match Nederland en dezelfde beschikbaarheid opgeven, dan is de kans groot dat je samen werkt. Maar houd er wel rekening mee dat je niet altijd samen ingedeeld kunt worden. Spreek altijd je voorkeuren uit en dan doen we ons best daar rekening mee te houden!

Moet ik voor mijn eigen kleding zorgen?

Alleen je schoenen. Zelf kleding voor uitzendwerk uitzoeken, daar zit je vast niet op te wachten. En wat voor de ene netjes is, is dat voor de ander weer niet. Voor je het weet loopt iedereen dus in wat anders en vaak ziet dat er wat rommelig uit. Daarom hebben wij een oplossing, waarmee je geen omkijken meer naar kleding hebt. Wij hebben standaard kledingpakketten die al onze medewerkers (verplicht) dragen.

Zijn er verplichte dagen waarop ik moet werken?

Nee, want we zijn flexibel! Dat is nou juist een van onze kernkwaliteiten,.
We verwachten dat je in principe elke week minstens voor 1 opdracht of dienst beschikbaar bent voor uitzendwerk in de horeca. Onze ervaring is dat dit voor de meeste studenten die in de horeca willen werken geen probleem is. Kun je (veel) meer werken? Geef dit aan in het systeem, dan wordt je meer ingepland.

Hoe weet ik waar en wanneer ik moet werken?

Ouderwetse roosters? Daar doen we niet aan. We werken met een app voor op je telefoon. Zodra je ingeschreven bent bij ons en je deze app hebt gedownload, kun je inloggen met de gegevens die je per mail hebt ontvangen. In de app geef jij je beschikbaarheid op.
Op het moment dat je bent ingepland word de dienst voor jou zichtbaar in het home. Je vindt er vervolgens opdrachten, briefings en kunt er je gewerkte uren, evaluaties en eventuele gemaakte kilometers invullen.

Kan ik ook heel kort van tevoren worden gebeld?

Ja, dat gebeurt wel eens. Soms heeft een opdrachtgever van ons voor dezelfde of de volgende dag nog mensen nodig. Wij kijken altijd eerst in het systeem of je jezelf op beschikbaar hebt gezet. Als het kort dag is, bellen we even of dit nog steeds het geval is.

Wanneer krijg ik uitbetaald?

Nadat je contract is ondertekend, krijg je je gewerkte uren wekelijks uitbetaald door Match Nederland. De uitbetaling is altijd op donderdag, maar houd er rekening mee dat het geld bij sommige banken pas de volgende dag op je rekening staat.

Is het erg als ik al een andere bijbaan heb?

That’s the spirit, zouden we haast zeggen. Voor ons maakt het niet zoveel uit, mits je rekening houdt met een paar punten. Wil je werken op festivals, dan gaat het om incidentele klussen en maakt het sowieso niet uit voor ons of je daarnaast nog ander werk hebt. We gaan ervanuit dat als je wilt werken in de horeca je gemiddeld ten minste 1 opdracht in de week kan werken. Moederlijk advies: loop jezelf niet voorbij, dan gaat het ene al snel ten koste van het ander. En tot slot – even handig voor jezelf– check altijd wat meerdere baantjes betekent voor je eigen financiële situatie en (belasting)verplichtingen. Zo kun je maar één keer gebruikmaken van de loonheffingskorting die je krijgt als je in loondienst bent.

Werk ik via jullie altijd in Amersfoort?

Nee, niet uitsluitend. We werken zoveel mogelijk in de regio Amersfoort, dus de kans dat je in deze regio terechtkomt is groot. Maar het kan ook betekenen dat we ergens anders uitzendwerk voor je hebben. Wij proberen het in elk geval altijd zo goed mogelijk voor je te regelen. Gaat het om een festival of evenement? Dan kan het ook maar zo dat dit wat verder weg is.

Hoe oud moet ik zijn om bij Match Nederland te mogen werken

Wij hebben voornamelijk studenten in dienst. De gemiddelde leeftijd van onze uitzendkrachten ligt zo’n beetje tussen de 17 en 28 jaar. In principe mag je vanaf je 16e solliciteren bij ons.

Wat voor mensen werken er bij Match Nederland?

Onze klanten doen graag zaken met Match Nederland, omdat we een aantrekkelijk, jong merk zijn met enthousiaste en spontane mensen. Onze medewerkers – jouw collega’s – zijn meestal tussen de 17 en 28 jaar. Het zijn vaak studenten die als uitzendkracht willen werken in de horeca of op evenementen. Onze horecamedewerkers stralen enthousiasme en spontaniteit uit. En je kunt dan wel jong zijn, maar medewerkers van Match zijn altijd te herkennen aan hun dienstverlenende, zelfstandige en betrokken opstelling.

Wat houdt een horeca-cao in?

De horeca-cao is eigenlijk niet meer dan een set afspraken en regels tussen de vakbond (die er is voor jou als werknemer) en de branche (de opdrachtgevers). Zo staat in de horeca-cao beschreven wat het minimum loon is voor bepaalde horecafuncties, hoelang je achter elkaar mag werken en onder welke omstandigheden. Wil je meer weten over de horeca cao? Op deze pagina lees je er alles over.

Hoelang moet ik minimaal voor Match Nederland werken?

Dat zou wat zijn, als we daar een termijn aan zouden stellen! Daar hebben we geen regels voor, want wij zijn flexibel! Maar natuurlijk hopen we dat je het net zo naar je zin hebt bij ons als onze andere werknemers en zo lang blijft als je wilt.

Waar moet ik rekening mee houden bij werken op een festival?

Reistijd. Het kan zijn dat je wel even onderweg bent. En naast het genieten van het festival moet er wel hard gewerkt worden. Maar dat is waarschijnlijk vanzelfsprekend

Bellen of mailen jullie altijd als er een nieuwe klus is?

Nee, wij proberen niet allerlei verschillende communicatiemiddelen te gebruiken. Wij gebruiken vooral onze plannings-app. Het kan wel zijn dat wij in bepaalde gevallen contact met je opnemen als we een vraag hebben,. Wij vragen jou om ons kantoornummer te gebruiken als er iets is of als je een vraag hebt.

Kan ik mijn beschikbaarheid aanpassen?

Jazeker. Tot het moment dat je bent ingepland is dat mogelijk. Dan gaan wij er van uit dat jij de dienst werkt. Mocht je hebben aangegeven dat je beschikbaar bent, maar nog niet ingepland staan? Dan kan je jouw beschikbaarheid gewoon verwijderen als je wilt.

Ben ik verplicht om met feestdagen te werken?

Je bent bij ons helemaal nergens toe verplicht, dat is het fijne aan werken voor Match Nederland. Dus ook of je werkt met feestdagen bepaal je helemaal zelf.

Waar vind ik de horeca-cao?

De horeca-cao kan je hier vinden. Mocht je er niet uit komen, dan kan je ons natuurlijk ook altijd even bellen en je vragen stellen over de horeca-cao.